İşyeri Isıtma Sistemleri
ELEKTRİKLİ YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ
Elektrikli Yerden Isıtma sistemleri, Düşük Dereceli Yerden Isıtma Sistemleri olarak tanınır. Düşük dereceli sistemlerde ısıtma kablolarının ısısı bir oda sıcaklığına yakındır ve +25 ila +35 ºC aralığındadır. Araştırmalar düşük dereceli ısıtma sistemleri ile ısınan yerlerde bulunan insanların ortam sıcaklığından çok memnun olduğunu göstermektedir. Elektrikli Yerden ısıtmanın en önemli özelliği konforudur.
Ilık zeminli ortamda bulunmadan bu konforun keyfini anlamak zordur. Elektrikli yerden ısıtma sessizdir ve odanın hava kalitesini yükseltir. Almanyada gerçekleştirilen bir araştırma bu sistemin toz maytlarını 50 ila 80 % kadar azalttığını göstermiştir. Elektrikli yerden ısıtmayı meskenin ana ısıtma sistemi olarak düşünebileceğiniz gibi, konfor amaçlı ılık zemin temini amacıyla da kullanabilirsiniz.
Örneğin sadece Camilerde her bölümü ayrı, evlerde ise antre, koridor ve banyoyu ya da çocuk odasını veya bahçenizdeki bir odayı ısıtmak mümkündür Termostat ile kontrol edilir. Evler için her odada elektrik düğmesinin hemen yanına ve evin standart elektrik şebekesine bağlı ayrı birer termostat takılır ve odalar birbirlerinden farklı derecelere ayarlanabilir.
Termostatların programlanabilir özelliktedir ve hafta, gün ve saat bazında çalışma kuralları önceden tanımlanabilir. Örneğin çocuk odası oturma odasından daha yüksek bir sıcaklığa sahip olabilir. İstenen oda sıcaklığı merkezi bir noktadan değil, oda oda ayarlanır.
Camilerde de durum farklı değildir her bölümü ısısını istediğimiz gibi ayarlamamak mümkündür. Döşemesi Kolaydır. Evlerde ve camilerde yerleşmeden önce veya yerleştikten sonra her aşamada uygulanabilir. Mevcut yüzeyi kırmadan kabloları uygulamak mümkün olduğundan, camilerde ve evlerde yenileme aşamasında kolaylıkla kullanılabilirsiniz.
Elektrikli ısıtma kabloları, zemin sıcaklığını sınırlama özelliği olan termostatlar ile kullanabildiğinden özellikle ahşap zeminler ve halı altı zeminler için tercih edilmektedir.Her türlü yüzey malzemesi altına döşenebilir.Yangın tehlikesi yoktur. Isıtma sistemi yer altında yer alır.
Oksijen olmadığından tutuşma ve yangın riski yoktur Isı Tavana Yükselir. Alışkın olduğumuz radyatör ile ısınma sisteminin, ısınan havanın tavana doğru yükselme eğiliminden dolayı dezavantajları vardır. Radyatör sistemi ısıyı baş hizasına üfler ve ısı tavana doğru yükselir.
Sonuçta zemin soğuk kalır ve serin hava zemine yakın sirküle eder. Bu özellik istenmeyen bir ısı dağılımı oluşturur. Ayağını sıcak başını serin tut prensibine uygundur. Elektronik termostatların kullanımı ile beraber oda sıcaklığı radyatörlü sisteme göre daha düşük tutularak, aynı ısıtma konforu sağlanır. Isı kaybı azalmıştır ve enerji tasarrufu sağlanmıştır. İnşaat ve Araştırma Enstitüsünün verilerine göre enerji tüketimi su bazlı sistemlere göre en az %10 daha azdır Kuruluş ve çalıştırması Ekonomiktir.
Yerden ısıtma ve oda derecesinin termostat ile kontrolü, termal rahatlık seviyesini düşürmeden, oda ısınının geleneksel radyatör ısınmasından 3-4 derece düşük ayarlanmasına olanak verir. Bu da enerji kaybının %10-20 azalmasını sağlar. Estetik ve temizdir.
Isıtma sisteminde eşyalarınızın yerleşimine engel olacak bir radyatör, kurumdan kirlenen perdeler, baca temizliği ve sürekli yaptırmak zorunda olduğunuz bir kazan bakımı yoktur. Yerden ısıtma sistemleri mikrop barındırmazlar. Toz sirkülasyonu ve yakmasının olmaması nedeniyle en sağlıklı ısınma yöntemidir. Hiç bir şekilde bakım gerektirmez. Sistemin ömrü üzerine kapladığınız yüzey kaplama malzemesinden çok daha uzundur.
Kontrollu tüketim Sağlar. Elektrik kablo veya şilteleri dış yüzeye çok yakın yerleştirilirler ve zemini 30 ila 60 dakika arasında ısıtırlar. Termostat ile kontrol edilir ve istendiğinde ihtiyaç duyulmayan odalarda (bölümlerde) sistem devre dışı bırakılabilir. Dolayısı ile kullanılan dilime bağlı olarak su bazlı sistem ile 1,000 BTU üretmek, elektrikli sistemle 1,000 BTU üretmekten daha düşük maliyetli olabilir.
Ancak gerçek kıyaslama kullanım şeklini dikkate almak suretiyle olabilir. Su bazlı sistem aylarca açık kalır oysa elektrikli sistem gün içinde (istenen sıcaklığına bağlı olarak) defalarca ON-OFF haline geçer. Dahası ON durumunda bile elektrikli sistem sadece ilk ısınma aşamasında elektriği sürekli kullanır. İlk ısınmadan sonra ON kaldığı sürenin 25% ila 33%sinde elektrik tüketilecektir. Arıza gidermek mümkündür. Arıza durumunda hatanın tam yerini bulmak ve arızayı lokal kırma ile kablo kaynağı yapmak ile gidermek mümkündür. Su bazlı sistemlerde olduğu gibi zemini su basması tehlikesi yoktur.